Este un caine bun pentru sanatatea ta ?

Un nou studiu sugereaza ca iubitorii de catei ar putea avea cu 23% mai putine sanse de a muri de boli de inima – sau ar putea fi doar ca oamenii mai sanatosi prefera cainii?
Cainii sunt cu adevarat cei mai buni prieteni ai nostri, potrivit unui studiu suedez care spune ca a avea un caine ar putea reduce bolile de inima. Un studiu de 3,4 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani a constatat ca un caine a fost asociat cu o scadere de 23% a mortii cauzate de bolile de inima si un risc cu 20% mai mic de a muri de orice cauza in cei 12 ani de studiu. Studiile anterioare au sugerat ca a avea un caine ca si animal de companie scade izolarea socială și depresia – ambele avand un risc crescut pentru boli de inimă și moarte timpurie.

Proprietarii câinilor raspund la stres (tensiunea arterială și frecvența pulsului nu cresc), au un nivel mai ridicat de activitate fizică și un nivel ușor mai scăzut de colesterol. American Heart Association a fost influentata de o revizuire a zeci de studii pentru a elibera o declaratie in 2013, spunand ca detinerea unui caine „a fost probabil asociata cu un risc redus de boli de inima. Reticența lor de a susține mai puternic proprietatea asupra câinilor se datorează faptului că majoritatea studiilor sunt ceea ce se numește observație – cercetătorii remarcă o asociere, dar nu pot dovedi cauzalitatea. Acest lucru înseamnă că alți factori ar putea explica de ce proprietarii câinilor sunt mai sănătoși decât, să zicem, proprietari de aur – de exemplu, poate doar cei care se potrivesc în primul rând cumpara animale de companie care au nevoie de plimbari zilnic.

Tove Fall, epidemiolog și autor principal al acestui ultim studiu, spune că au încercat tot posibilul pentru a permite orice diferență în educație, sănătate și stil de viață existente între cei cu și fără câini. Studiul a constatat că cel mai mare impact pozitiv al unui câine a fost asupra oamenilor care trăiesc singuri. „Se pare că un câine poate fi un substitut pentru a trăi cu alți oameni în ceea ce privește reducerea riscului de a muri”, spune Fall. „Câinii vă încurajează să mergeți, ei oferă sprijin social și fac viața mai semnificativă. Dacă aveți un câine, interacționați mai mult cu alte persoane. Dacă vă îmbolnăviți și intrați în spital și aveți un câine, există o motivație uriașă pentru a încerca să vă întoarceți acasă. ”

Desigur, detinerea unui câine și urmărirea acestuia de pe canapea în timp ce mâncați alimente grase nu va reduce riscul de boli de inimă. Și un câine de jucărie poate arăta drăguț, dar nu va avea nici un efect. Studiul a arătat că cele mai multe beneficii pentru sănătate au provenit din faptul că detineau Retrieveri sau Pointeri. Până când Pointerul sau a murit anul trecut, a alergat 10 km in cele mai multe zile. „În Suedia, avem una dintre cele mai scăzute rate de proprietate a câinilor din Europa”, spune Fall, care a primit recent un nou catel. „Poate că acest lucru va crește acceptarea că deseori cainii sunt importanți pentru oameni”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*